SDITemplate naptár

Innen: Szoftver Messiás Wiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Ez a modul az SDITemplate adatbázisos keretrendszer dokumentációjának a része.

Bevezetés

A Szoftver Messiás Bt által fejlesztett üzleti szoftverek egy kollaboratív vállalati naptárat használnak a vállalati/céges események modellezésére. Ez a naptár különbözik egy személyre szóló papír alapú vagy akár normál elektronikus naptártól a következő dolgokban:

 • A naptári eseményeket a szoftver felhasználói megoszthatják egymás között.
 • Az események láthatóságát kifinomult jogosultság kezelési rendszer szabályozza.
 • Az események bekövetkezése előtt automatikus értesítés kérhető a szoftver felhasználói, és más (külső) felhasználók számára is
 • Az eseményeket hozzá lehet kapcsolni más, a szoftveren belül tárolt adatokhoz. Ezzel lehetővé válik a naptár és a rendszer többi részének gördülékeny integrációja

Részletes leírás alább.

Ismétlődés típus

Az ismétlődés típusok a Naptár/Ismétlődés típus menüből érhetők el. Jelentésük előre meghatározott. Felhasználó nem tudja őket módosítani. Igény esetén bevezetésre kerülhetnek újabb ismétlődés típusok is. A megjelenés az alábbihoz hasonló:

ClipCapIt-150220-092304.PNG

Az ismétlődés típus alkalmas arra, hogy az ismétlődő események gyakoriságát meghatározza.


Naptár modul engedélyek

Ezt a Naptár/Naptár modul engedélyek menüből lehet elérni. Csak rendszergazdák számára hozzáférhető. (Lásd: Csoportok és felhasználók.

ClipCapIt-150220-094337.PNG

A naptár modul általános, és a fent látható engedélyező ablakon azok az adat típusok jelennek meg, amik az adott szoftverre jellemzőek. Az egyes típusok pipálásával lehet meghatározni, hogy a naptári eseményeket milyen típusú adat tételekhez lehessen kapcsolni a szoftverben. A normál (nem rendszergazda) felhasználók ezeken az ablakokon tudnak naptári eseményeket föl- és lecsatolni. (Lásd alább)

Naptári események táblázatos formában

A naptári eseményeket a klasszikus, adattáblázatos formában a Naptár/Összes esemény menüpont alól lehet elérni. Megjelenés az alábbi:

ClipCapIt-150220-092626.PNG

Az ablak használatával kapcsolatban lásd alább a "Naptári események szerkesztése" részt.

Naptári események naptár formában

A naptári eseményeket a klasszikus, adattáblázatos formában a Naptár/Naptár menüpont alól lehet elérni. Megjelenés az alábbi:

ClipCapIt-150220-100020.PNG

A felső részen található elemek segítségével lehet szűrni a naptári eseményeket felelős felhasználó szerint. Ha ez nincs megadva, akkor minden elérhető esemény megjelenik (az adott időszakban). A naptári események egy napon belül téglalapként jelennek meg. Ezekre duplán kattintva megnyitható a naptári esemény szerkesztő ablaka . Ez olyan mint a fent leírt táblázatos megjelenítés, kivéve hogy az adattáblázat nem látszódik. Csak az adat szerkesztő terület látható.

A naptár egy tetszőleges helyén jobb egérgombot használva lehet megjeleníteni egy helyi menüt, ahonnan az adott időpontra új eseményt lehet fölvenni:

ClipCapIt-150220-100320.PNG

Az ablak használatával kapcsolatban lásd alább a "Naptári események szerkesztése" részt.


Naptári események szerkesztése

Az ablak kezelésével kapcsolatban az általános adatkezelő ablakok szócikk nyújt felvilágosítást. Ezen a helyen mi csak az egyes mezők jelentésével, és a speciális funkciókkal foglalkozunk.

Jogosultságok naptári eseményekre

A naptári események üzleti objektumok, amikre egyedi jogosultságkezelés vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy az egyes eseményekhez való hozzáférést külön-külön lehet korlátozni felhasználókra, csoportokra és szerepkörökre. Bővebben lásd |az egyedi jogosultság kezelés fül leírását, illetve az SDITemplate jogosultsági rendszerének részletes leírását.

Dátum/idő és ismétlődés mezők

 • Minden eseménynek van egy egyedi sorszáma. A fenti példában: C2015-000001. A sorszám tartalmazza az esemény létrehozásának évszámát.
 • Kezdő dátum: az esemény kezdeti dátuma.
 • Kezdete/vége (idő): ha az esemény egész napos, akkor ezeket figyelmen kívül lehet hagyni. Ha az esemény konkrét időpontra szól, akkor meg kell adni a kezdő- és végdátumát.
 • Befejező dátum: ismétlődő események esetén kötelező kitölteni. Egyszeri események esetén nem kell megadni.
 • Ismétlődés típusa: lásd föntebb az ismétlődés típus leírását.

A dátumok és időpontok megadása a következő kombinációban lehetséges:

 • Ismétlődés típusának megadása nélkül:
  • mindenféle dátum és időpont megadása nélkül: ez egy "tennivaló" ami nem konkrét dátumra szól.
  • kezdő dátum megadásával, időpontok és végdátum nélkül: egész napra szóló egyszeri esemény
  • kezdő dátum és időpontok megadásával: adott napra szóló esemény az adott időpontok között
 • Ismétlődés típusának megadásával - ilyenkor a végdátum kitöltése mindig kötelező:
  • időpontok megadása nélkül: egész napos esemény ismétlése az adott napokon
  • időpontok megadásával: esemény ismétlése az adott napokon és időpontok között

Egyéb mezők

 • Felelős/felhasználó: ide egy felhasználót lehet megadni, aki az adott eseményért felelős személy. Amikor valaki létrehoz egy új eseményt, akkor alapértelmezésben a létrehozó személy lesz a felelős.
 • Figyelmeztetés kiküldése: ha az esemény bekövetkezése előtti megadott idővel a rendszer értesítést küld ki a naptári esemény követőinek arról, hogy az esemény hamarosan bekövetkezik. Legfeljebb 3 időhossz érték adható meg, amelyeket a szoftver automatikusan idő szerinti növekvő sorrendbe rendez. Lásd még a "követők" részt alább.
 • Leírás: ezt kötelező megadni. Ide kell beírni az esemény leírását, ami megjelenik a naptárban és az értesítő üzenetek törzsében is.

Időpontok

Az esemény rögzítése után (!!!) az időpontok fül mutatja meg az összes esemény időpontot ami a beállításoknak megfelelően létrejött. Vegyük például az alábbi beállítást:

ClipCapIt-150220-093658.PNG

Ehhez a következő időpontokat készíti el:

ClipCapIt-150220-093720.PNG

Ha nincs megadva ismétlődés típus, akkor az időpontok fülön egyetlen időpont jelenik meg (illetve dátum nélkül rögzített tennivaló esetén egy sem).

Kapcsolódó adatok

A kapcsolódó adatok fülön látszódnak azok az adat tételek, amik a kiválasztott naptári eseményhez hozzá lettek csatolva.

ClipCapIt-150220-094005.PNG

A táblázatban látszódik:

 • A csatolás időpontja
 • A csatolt adat típusa (a mi példánkban ez egy FM eszköz, de lehetne számla, partner, dokumentum stb.)
 • Az adat szöveges leírása
 • A csatolást elvégző felhasználó.

A táblázatban levő sorra duplán kattintva megnyílik a hivatkozott adattétel adatszerkesztő ablaka. A csatolás gomb megnyomásakor előbb ki kell választani az adat típusát, és utána a neki megfelelő ablakon a konkrét adat tételt. Csak az engedélyezett típusok közül lehet választani. (Lásd: naptár modul engedélyek)

A naptári események föl- és lecsatolását végző gombokra általános jogosultság osztható ki. A naptári esemény ablak "Hozzácsatol" gombjára osztott általános jogosultsággal a felhasználónak lehetősége nyílik bármely engedélyezett típus csatolására. Ha egy felhasználó számára szűkíteni szeretné a csatolható adatok típusát, akkor ne adjon jogot erre a gombra. Helyette adjon jogot az adott típusú adatok adatszerkesztő ablakán megjelenő "Naptár" fülön található "Hozzácsatol" gombra.

Naptári események megjelenítése más ablakokon

A naptári események és az egyéb adat tételek között felépített kapcsolatok nem csak a naptári esemény ablakán jelennek meg, hanem minden olyan adatkezelő ablakon, amihez a naptár modul engedélyezve lett. Ezeken az ablakokon megjelenik egy "Naptár" fül az alábbihoz hasonlóan:

ClipCapIt-150220-101333.PNG

A táblázatban az összes kapcsolódó naptári esemény látható. (Egy adathoz több naptári esemény tartozhat, és egy naptári eseményhez több adat is tartozhat.) A működése nagyon hasonló mint a fent leírt "kapcsolódó adatok" fülnek, a következő eltérésekkel:

 • A táblázat oszlopai eltérőek. Itt nem a kapcsolódó adatról, hanem a kapcsolódó naptári eseményről jelennek meg információk: sorszám, kezdete, vége, felelős stb.
 • A "Hozzácsatol..." gomb megnyomása után egy naptári eseményt kell választani (táblázatos formából).


Jogosultságok megadása naptári események és egyéb adatok összecsatolására

A "Hozzácsatol" gombra általános jog adható. Ha egy felhasználónak joga van megnyomni ezt a gombot a naptári esemény ablakon, akkor bármilyen adatot hozzá tud csatolni amire a naptár modul engedélyezve lett. Az egyéb adatkezelő ablakokon található "Hozzácsatol" gomb csak az adott ablakon megjelenített adatokhoz való csatolásra használható, ezért ezzel felhasználónként is lehet korlátozni a csatolható adatok típusát.

Naptári események követése

A követők fül segítségével lehet a naptári esemény követőit beállítani. A követők azok a felhasználók (személyek), akik egy esemény bekövetkezése előtt értesítést kapnak. Amikor egy esemény módosításra kerül, akkor az időpontok listája a módosított beállításoknak megfelelően frissítésre kerül. Értesítést csak azokhoz az időpontokhoz küld a rendszer, amiknél az értesítés időpontja a jövőben van (a utolsó módosítás időpontjához képest).


ClipCapIt-150220-095409.PNG


A követők fülön elérhető funkciók a következők:

 • A bal felső gombbal lehet bekapcsolni illetve kikapcsolni a követést erre a naptári eseményre. Ez az aktuálisan bejelentkezett felhasználóra vonatkozik. Ha az aktuálisan bejelentkezett felhasználóhoz nincs elérhető értesítési cím fölvéve a rendszerben, akkor ez a gomb nem látszódik.
 • A "Hozzáad" gombbal lehet hozzáadni egy új (tetszőleges) követőt. Olyan követőket is föl lehet venni, akik nem felhasználói a rendszernek. Ők az úgynevezett "külső követők". A követők adatainak megadása függ a konkrét szoftvertől, de általában egy CRM modulon belül található címjegyzékből lehet választani.
 • Az "eltávolít" gombbal lehet eltávolítani a listában kijelölt követőt.
 • Ezek alatt található egy táblázat, ami mutatja a folyamathoz aktuálisan tartozó követők listáját

Jogosultsági megfontolások:

 • A követéshez elérhető funkciók használatához meg kell tudni nyitni a naptári eseményt. A naptári események üzleti objektumokhoz tartoznak, és ezek megnyitását általános és egyedi jogosultsághoz is kötjük.
 • A fent leírt gombokra külön általános jogosultság is osztható.
 • A fentiek értelmében például meg lehet adni olyan beállítást, amivel a felhasználók saját maguk fel- és le tudnak iratkozni; esetleg más (külső) követőket is föl tudnak venni, de nem tudják őket eltávolítani.